Indiai bölcsességek

A hagyományok minden nép történetében megőriznek olyan tanító jellegű meséket, történeteket, melyek méltán sorakozhatnak fel a nagy klasszikus kijelentések mellé. Összegyűjtöttük néhányat a kedvenc india bölcsességek közül. Jó olvasást kívánunk hozzá!

Indiai bölcsességek

Az indiai bölcsességek tanító ereje

Miben rejlik az indiai bölcsességek tanító ereje? Elsősorban egyszerűségükben. Abban, amit úgy is megfogalmazhatunk: Józan paraszti ésszel így mondanánk. Meseszerűnek tűnik, de már az első mondatok után rájövünk, hogy itt sokkal többről lesz szó.

Másodsorban képi megjelenítésével. Olyan környezetet teremt, amely plasztikusan elénk varázsolja azt a bizonyos szituációt, amit éppen be akar mutatni. Nem túl hosszú, ezért könnyen követhető. Nem fárad el az olvasó a gondolatok sokaságában, mert többnyire egyféle üzenetre vannak kihegyezve.

Harmadrészt pedig a természet közelségével. Ugyanis nagy ereje van annak, ami nem életidegen, amit az ember szívesen szemlél. Ilyen az is, amikor az állatok megszólalnak. Minden kultúrában vannak állatmesék, pontosabban állatok szerepeltetésével elmondott komoly történetek. Ilyen a Pancsatantra című szanszkrit nyelvű állatmese-gyűjtemény is, mely számtalan erkölcsi tanulságot közvetít.

Végül, de nem utolsó sorban: ezek a történetek mindig tükröt tartanak. Az ember eldöntheti, hogy vajon ő mit tett volna egy hasonló szituációban. Változtatni pedig soha nem késő, még akkor sem, ha arra éppen egy szép történet inspirál.

Indiai bölcsességek, erő a léleknek

Jó olvasást az indiai bölcsességekhez!

 

 

 

 • A megértés nélküli, száraz dogmákon alapuló világnézet a szeretettel ellentétes. Szeretet nem létezhet szabadság nélkül. A vallási fanatizmus éppen ezt a szabadságot veszi el az embertől. A szeretet mindkét fél részéről szabadságot igényel. Követelni, parancsolni nem lehet. A szűklátókörű fanatizmus velejárói a mások alábecsülése, felsőbbrendűségérzés, végül pedig a tőlünk eltérők leigázására, kiirtására történő törekvés. Mutatunk egy indiai tanmesét, mely érzékletesen megfogalmazza a vallási fanatizmus lényegét. 

  vallási fanatizmus indiai tanmese

  A fanatizmusban szűklátókörű módon,

  ...
 • A király és miniszterének története a pozitív életszemlélet meséje. Jól bemutatja, milyen erőt jelent az a meggyőződés, hogy nem véletlenül történnek a dolgok. Nem a szerencsén, hanem saját tetteinken múlik, mi fog történni. Ez a tanulságos indiai mese arra hívja fel a figyelmet, hogy a pozitív életszemlélet nem egy felszínes érzés, hanem egy tudatállapot.

   

  Pozitív életszemlélet meséje

  Tipp: hasonló történetek élőben>> Spirituális tanítások

   

  A pozitív életszemléletet

  A

  ...
 • Narayana (ejtsd Nárájan) a hinduizmus rendszerében a Legfelsőbb egyik aspektusa. Gondoltad volna, hogy a legfelsőbb pajkoskodni is szokott? íme, hallgasd meg történetem. 

   pajkos narayana

   

  Pajkos Narayana

  Hegedűs Anna Alexanda fordítása


  Az Úr Siva a Himalája lányát, Gaurit készült feleségül venni. Az ünnepségen ott voltak a félistenek, a legfőbb bölcsek és más méltóságok is. Narayan volt a díszvendég.

  A vőlegényt a hagyomány szerint a menyasszony házának ajtajánál az anyósa fogadta. Menoka, a Himalája felesége integetett, és ghí mécses felajánlásával egy szép

  ...
 • Indiai mese a mágikus gyűrűről. Íme, hallgassátok hát a mágikus gyűrű tanítását az elmúlásról.

   A mágikus gyűrű meséje

  A mágikus gyűrű

  Volt egyszer egy király, aki egész életében pártolta a művészeteket, a különféle vallási és filozófiai irányzatokat, udvara pedig mindig a tudósok gyülekezőhelye volt. Természetesen maga is szívesen bölcselkedett, ám egyszer olyan kérdéssel találta szembe magát, amin hiába töprengett egymaga.

  Tudta, egyedül a lelki béke adhat igazi boldogságot. De vajon hogyan juthatna lelki békéhez? Miképpen tehetné

  ...