India ipara

India a világ 6. legnagyobb gazdasága és a világ második legjelentősebb szoftvernagyhatalma. Sokszor olvashatunk arról, hogy Indiában alakult ki a második Szilícium-völgy. 2015 óta Indiában növekszik legdinamikusabban a gazdasági élet a világon. India ipara valóban szerteágazó. Az ország gazdag ásványkincsekben. Mivel óriási felvevőpiacot is jelent, egyre inkább vonzza a külföldi befektetőket.

India ipara textil nélkül elképzelhetetlen

India iparát a gyarmatosítás hátráltatta

India földi kincseit hosszú ideig a gyarmatosítók élvezték. A gyarmatosítás időszakában rablógazdálkodás folyt, és India kincsei nem az anyaországot gyarapították. Az angolok a hagyományos kézműipart tönkretették. Jól ismert Gandhi mozgalma, aki ez ellen is fellépett. Az angolok a számukra szükséges ipari növények és élvezeti cikkek termesztését helyezték előtérbe. Ezzel lecsökkent a gabonafélék termesztése, mely gyakori éhínség okozója lett. Ma már India világszerte elismert gazdasági fejlődéséről, egyre inkább behozza a 200 éves gyarmati múlt lemaradását.

India vezető iparágai

Az ország vezető iparága a textilipar. Nagy előnyt jelent az olcsó, nagy tömegben jelen levő munkaerő. A gyapotfeldolgozásban világelső. Ennek a területnek ipari központja Mumbai. Indiában elsőrangú a jutafeldolgozás. A juta a zsákok, kötelek alapanyaga. India gazdaságában a mezőgazdaság kiemelkedő helyet foglal el.

India fejlődő nehéziparának alapja a sok ásványkincs. A szénbányászat központja a Damodar folyó völgye. Vasércet és mangánércet a Dekkán-fennsík északkeleti részén bányásznak. Ezeken alapul a nehézipar, a kohászat és a gépgyártás. A bauxit és rézlelőhelyek is számottevőek. Kőolajban azonban behozatalra szorul. Összességében elmondható, hogy a vegyipartól az autógyártáson át az építőiparig minden területen fejlődés tapasztalható. Ugyancsak tekintélyes méreteket ölt India drágakő-feldolgozása és exportja.

A szoftvergyártás központja az „indiai Szilícium-völgyként” is emlegetett Bangalore. A high-tech szektor virágzik. Mumbai és Kalkutta pedig nemcsak ipari, hanem pénzügyi és kereskedelmi központ is. India GDP-jének felét a banki és üzleti szolgáltatás adja. A kommunikációs és szolgáltató szektor óriási hálózatot jelent. Ha Amerikában valaki felhívja a tudakozót, lehet, hogy Indiában veszi fel a telefont valaki, és ad tájékoztatást. Nem utolsó szempont az sem, hogy az USA után itt beszélik legtöbben az angol nyelvet.

Cikkek India ipara témában

Összegyűjtöttünk néhány cikket India ipara témában. Jó olvasást hozzá!

 • A szantálfa a védikus idők óta ismert értékes és különleges növény. A legendás szantál spirituális, művészeti, tudományos és kozmetikai jelentőséggel bír. A szantálfa illata évezredek óta nem vesztett népszerűségéből. A füstölő és az illóolaj hatalmas kínálatában is a szantálfa aromája az egyik legkedveltebb. A teafaolaj mellett a szantálfa illóolaj a leghíresebb a világon. Azt kérdezné: a szantálfa illóolaj mire jó? Utánajártunk hát, összeszedtük mindazt, amit a szantálfa használatáról tudni érdemes.

  Szantálfa története

  ...
 • A Braj Vrindavan Act Now! (BVAN) nevű aktivista csoport tagjai egy szomorú videót osztottak meg egy közösségi oldalon. Ebben a videóban éppen egyik fő tevékenységüket végzik, szemetet szednek Vrindávanban a szent Yamuna partján, mikor műanyag zacskóban elpusztult teknősöket találnak. A BVAN magyarországi parnerszervezete a Bharata Kultúrteret is működtető India Klub Alapítvány.

   

  Környezetvédelmi hírek Indiából...

 • Ma már mindenki számára ismert az ökológiai lábnyom fogalma. Az ökológiai lábnyom csökkentése kapcsán környezetvédelem, ilyen-olyan ipari beruházás, kapcsolódó innováció jut eszünkbe.

   

  Ökológiai lábnyom csökkentése Föld napja alkalmából

  Ijesztésképpen szó esik üvegházhatásról és globális felmelegedésről is. Megoldásként mindig valami világméretű befektetést tár elénk az üzleti világ, vagy ki tudja, ki. Mintha csak nem volna kihatással az egyén életmódja a világra. Ó, igen.

  Ekkor jön képbe a bicikli és kerékpárút biznisz, az

  ...
 • A világ egyik legnagyobb múzeuma, a londoni British Museum különleges kiállítással lepte meg látogatóit. Asszám leginkább híres teájáról ismert, most azonban a világ elé tárja kincseit. Ezt az északkelet-indiai államot a régmúlttól a máig tartó varázslatos selyemszövése is világhírűvé tette. A legújabb londoni tárlat címe: KrisnaAsszám kertjében. A kiállítás fő vonzereje az a kilenc méter hosszú „Vrindávani vasztra” (Vrindávani ruha), mely a 17. századból fennmaradt legnagyobb asszámi textil. Teljes egészében még soha nem volt

  ...
 • 2003/2004-ben a világ vásárlóerő paritáson számított GDP- ének mintegy 4,8 százaléka realizálódott Indiában. Ezzel a teljesítménnyel az USA, Kína és Japán után a negyedik helyet foglalja el. Az indiai gazdaság a világ egyik leggyorsabban bővülő gazdasága, 2000-2004 között a GDP összességében 24 százalékkal nőtt, azaz éves átlagos növekedési üteme 6 százalék volt. A 2004-2005. évi gazdasági/pénzügyi évben (amely 2005. március 31-én zárult) a változatlan áron számolt indiai GDP 6,9 százalékkal bővült. A lassulást alapvetően a mezőgazdasági szektor mérsékelt teljesítménye (+1,1 százalék) és a számottevően emelkedő olajárak okozták (India kőolajszükségletének több mint ¾-ét importból kénytelen fedezni). 2002/2003 óta a gazdasági fejlődés egyik motorja a

  ...
 • Bhuvanésvarban, Orissza fővárosában a művészek nemsokára befejeznek egy 213 cm magas Krisna szobrot, aki hamarosan L.N. Mittal indiai születésű acélmágnás londoni palotájának egy szögletét díszítheti.

  Szudarsan Szahu vezetésével tíz művész már nyolc éve dolgozik a szobron. „Hamarosan elkészül" – mondta Szahu. „Reméljük, hogy 2-3 hónapon belül kész, és még Diváli előtt (fény ünnepe, október közepére esik – a szerk.) el lehet szállítani."

  Szahu, aki otthon és külföldön már számos kitüntetést kapott, azt mondja, ez a Krisna-szobor a legszebb mesterművük lesz. A szobor kb. 1000 kg, és három részben készült. Van még egy kadamba fa és egy emelvény, amelyen az egész áll. A szobor nyolc

  ...
 • Nagyon is aktuális a növényi alapanyagú biogázolaj termelése. A megújuló energiahasznosítás újabb fordulata következett be azzal, hogy vágóhídi hulladékból is állítanak elő biogázolajat, ami végtelen viták újabb táptalaja.

  A felháborodott hinduk szerint nem szabad közösséget vállalni a modern kor legkegyetlenebb vívmányával, a vágóhidakkal. A másik oldal szerint, akik bár vegetáriusok, mégis úgy vélik, hogy ha már mindenképpen leölik az ártatlan állatokat, akkor legalább dolgozzák fel a hulladékot, hogy ne szennyezzék azzal is a környezetet.

  Az üggyel kapcsolatban a PETA a legkörnyezetpusztítóbb iparágnak minősíti az állattartást, s idézi az ENSZ egyik 2006-os

  ...
 • Indiai állampolgár Lakshmi Mittal is, a Mittal Steel fő tulajdonosa, aki a Fortune magazin listája szerint a világ harmadik leggazdagabb embere Bill Gates és Warren Buffet után.

  Indiában született, ott is végezte tanulmányait, és a kis kalkuttai családi vállalatban szerezte első acélipari munkatapasztalatait. 1976-ban viszont - huszonöt évesen – Indonéziában alapította meg első saját vállalkozását.