Gandhi

Mahátma Gandhi, ahogyan tisztelői hívják Mohandász Karamcsand Gandhi az indiai gudzsaráthi származású jogászból lett nemzeti hőst. Mahátma Gandhi annyit jelent: Gandhi, a nagy lélek. 

Mahátma Gandhi
Mahátma Gandhi, a nagy lélek, aki saját példájával és életével tanít

Amit Gandhi tett, az a mai világban szinte lehetetlen. Saját életét és kényelmét feláldozta mások javára. Nem csak tragikus halálára gondolva, de életében is ezt tette: másokért élt. Kétségkívül, India kiválóságai közül ő a legkiválóbbak közül való. Itt közöljük róla szóló vagy vele kapcsolatos cikkeinket, melyekből megismerhető élettörténete, valamint egy-egy kevésbé köztudomású mozzanat.

Érdekességek Gandhi magyarul megjelent munkásságáról. Szolgáljonak ezek az írások lelki feltöltődésére - tartalmas olvasást kívánunk! A Bharata ezekkel az írásokkal tiszteleg a nagy lélek, Mahátma Gandhi előtt.

 

 

 • 1947 India függetlenné válásának éve. A brit gyarmatbirodalom felbomlását több megoldatlan társadalmi és politikai ok is megelőzte. Ezek vezettek Gandhi híres felkiáltásához:

  „Angolok, távozzatok Indiából!”

   

  India függetlenné válása

  A függetlenség kivívása India történelmének fontos mérföldköve.

  India függetlenné válása előtti helyzet

  Az első világháború után

  ...
 • Leveles Zoltán nyílt levele Gandhihoz

  Kedves és tiszteletreméltó Gandhi!

  Mindenekelőtt elnézést kérek, amiért levelemmel zavarok, de volna néhány fontos kérdésem. Ha lehetséges, akkor tegeződő formában írnék, hiszen olyan vagy Te, akár a nagyapánk. Az egész világ nagyapja. Október 2. van, ezért azzal kezdem soraimat, hogy boldog születésnapot kívánok! Bár van egy olyan érzésem, hogy hirtelen és tragikus eltávozásod óta már azt a dátumot tekinted szülinapodnak, amikor innen hazautaztál, odaátra.

  Gandhi beszédet tart Indiában, a későbbi erőszakmentesség világnapja</figure>...					</span>
																		</li>
												<li class=

  Romain Rolland francia Nobel-díjas írót, filozófust (1866-1944) nevezte "a világ lelkiismeretének" Stefan Zweig, az osztrák pályatárs és jó barát. Rolland egyike a XX. sz. legtiszteltebb személyiségeinek. Nemcsak kimagasló jelentőségű író és mély spiritualizmustól áthatott gondolkodó, ezzel egyenértékű a hatás is, amit kiváltott.

  Romain Rolland

   

  "Nem arra törekszem, hogy igazam
...
 • A brit arisztokrata nő, aki a Mahátmáért elhagyta otthonát

  Mira és GandhiMadeleine Slade (1892-1982), ez a különös egyéniségű hölgy gazdag arisztokrata családból származott. Mivel apja,

  ...
 • 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela, a korábbi Nobel-békedíjas dél-afrikai elnök, az emberi jogok harcosa. A szabadságszeretet ikonjává vált, sokak számára az emberi méltóság példaképévé. A jelenlegi dél-afrikai elnök, Jacob Zuma fájdalmasan közölte:„A nemzet elvesztette legnagyobb fiát..."

   

  nelsonmandela

  Nelson Mandela a xhosza nép Madiba királyi dinasztiájának sarja, egy thembu törzsfőnök fia volt. A Nelson nevet a győztes admirális emlékére kapta, míg második neve, a Rolihlahla

  ...
 • Gandhi Jayanti Gandhi születésnapja, mely október 2. Erre a napra tűzték ki az erőszakmentesség világnapját is, éppen Gandhira való tekintettel. 

  Gandhi jayanti

  2012-es Gandhi Jayanti alkalmából közel 500 fiatal fiú öltözött Mahatma Gandhinak a polgárjogi vezető tiszteletére rendezett rekordkísérlet békemenethez. A gyerekek bőrszínű sapkából, kerek szemüvegből és szürke álbajuszból álló öltözetben fogtak neki a rekordkísérletnek. Csakúgy, mint annak idején a békehirdető Gandhi, a fiúk is fehér ruhában, az indiai hagyományoknak megfelelő dhotiban és kendőben,

  ...
 • Híveitől kapta a megtisztelő Mahátma Gandhi nevet. A mahátma szanszkrit szó, elentése: „nagy lélek". Jogász, politikus, India politikai és spirituális vezetője, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja.

  Mohandász Karamcsand Gandhi

  (1869-1948)

  Az erőszaknélküliség szószólójaként ismeri őt az egész világ, s így vált a békés ellenállás jelképévé. 1893-ban egy indiai cég jogtanácsosaként Dél-Afrikába utazott, ahol szembesült az indiaiak diszkriminációjával. Ebben az időben alakította ki filozófiai rendszerét, melyre egész pályafutása épült.

  1915-ben családjával visszatért

  ...
 • Indiában, Uttar Pradés államban nagy port kavart a főminiszter asszony kijelentése, aki szerint Gandhi a kasztok mentén megosztotta a társadalmat. A parlament elnöke bocsánatkérést követel tőle. Az Uttar Pradési kongresszus követeli Mayavati Kumáritól, az állam főminiszter asszonyától, hogy kérjen bocsánatot, amiért azt mondta, Mahátma Gandhi megosztotta a kasztok mentén az indiai társadalmat. Mayavati az első érinthetetlen származású nő, aki főminiszter lett Indiában, méghozzá több alkalommal is: 1993-ban és 1997-ben néhány hónapig, 2002 májusától 2003 augusztusáig, majd 2007 májusától jelenleg is betölti ezt a posztot. Úgy gondolja, Gandhi azzal, hogy

  ...
 • Az ENSZ Közgyűlése 2007 május végén Mahatma Gandhi születésnapját, október 2-t az Erőszakmentesség Világnapjává nyilvánította. Ez a nap egyben a Háztáji Állatok Világnapja is. Ezen a napon számos külföldi állatvédő és vegetariánus szervezet emlékezik meg a gazdasági állatokról. Elég-e ennyit tennünk? Talán nem is volt tudatos e két emléknapot egybekovácsoló, milyen fontos, a mindennapi életünk alapjait képviselő dologra hívta fel ezzel a figyelmet. Vagy kellene, hogy felhívja.

   

  Gandhi

  ...
 • Kedves írás a Nagy Lélekről, India atyjáról. Egy emberről, aki nem félt feláldozni szabadságát és kényelmét a számára legfontosabb ügy érdekében. A cél pedig, ami szeme előtt lebegett nem kisebb volt mint India függetlensége.

   

  Írta: Néder Sarolta

  Mert nagy lélek volt. Gandhi 1869. október 2-án született. Október a mérleg hava. A mérlegeknek rendkívül fejlett az igazságérzetük, törekvésük a béke megteremtése és fenntartása. Gandhi elve, hogy az igazság elérésének eszköze az erőszak nélküli passzív ellenállás. Polgári

  ...