ayurveda

 • Az „Ájurvéda tanfolyam a gyakorlatban” című háromrészes tanfolyam célja a két ősi tudomány összekapcsolása. A tanfolyam segítségével a jógában és az ájurvédában is bővítheti ismereteit, miközben nagyszerű gyakorlatokkal szerezhetnek tapasztalatokat. A két tudomány találkozása az önismeret és a gyakorlás magas dimenzióiba vezeti el a hallgatót.

  Ayurvéda tanfolyam Budapesten

   

   

  • Helyszín: Bharata Kultúrtér, Budapest 1074. Tivadar u. 3.

   A szantálfa a védikus idők óta ismert értékes és különleges növény. A legendás szantál spirituális, művészeti, tudományos és kozmetikai jelentőséggel bír. A szantálfa illata évezredek óta nem vesztett népszerűségéből. A füstölő és az illóolaj hatalmas kínálatában is a szantálfa aromája az egyik legkedveltebb. A teafaolaj mellett a szantálfa illóolaj a leghíresebb a világon. Azt kérdezné: a szantálfa illóolaj mire jó? Utánajártunk hát, összeszedtük mindazt, amit a szantálfa használatáról tudni érdemes.

   Szantálfa története

   ...
  • Mi jut eszünkbe, ha mágikus növényekről hallunk? A boszorkányvilág? A tudatmódosító szerek? Tévedés lenne csupán erre gondolni. Igenis van jó szerencsét bevonzó növény, legalábbis az indiai kultúrában. Az olyan indiai növények, mint a Tulasi, a Szent bazsalikom, a banyan fa és a neem fa, különleges hatásai miatt már ősidők óta kivételes helyet foglalnak el India kultúrájában. Íme, egy rövid ismertető az indiai növényvilág 4 legfontosabb mágikus növényéről.

    

   Mágikus növények az indiai növényvilágban

   Az ősi Indiában a környezetre nem az

   ...
  • Mindennapi életünk során néha kevés figyelmet fordítunk a vízivásra, különösen a téli hónapokban. Lásssuk, mit mond az ayurvéda a hekyes vízfogyasztásról és a napi ajánlott folyadékbevitel.

   Napi ajánlott folyadékbevitel: fókuszban a vízfogyasztás

   Napi ajánlott folyadékbevitel az indiai jógik szerint

   Napjaink híres indiai jógija, 

   Az ájurvédát az orvostudomány szülő anyjának is nevezik, mert elvei és részletei számos más irányzatban felfedezhetőek (homeopátia, naturopátia, aromaterápia) s mert mind közül a legősibb. A tudatosság első lépcsőfoka megismerni önmagunkat: a lelket, a szellemet és a testet. Ennek tudománya az ájurvéda.

   Ayurveda gyógyászat

   Az Ayurvéda India szentiratainak, a Védáknak egyik része, mely isteni kinyilatkoztatás eredménye. Amikor a földön először megjelentek a betegségek, risik, bölcsek egy csoportja elvonult meditálni a Himalájába, hogy segítséget és enyhülést nyerjen az emberiség szenvedésére. A

   ...
  • Míg Susruta a sebészet, Charaka az orvostudomány atyja. India méltán büszke Takshilára, mely a világ első egyeteme volt, több kiválóság mellett Charaka is itt tanult. Ő a szerzője a mintegy 8400 versből álló, híres Csaraka Szamhitának. Annak az orvosi kézikönyvnek, mely nagy részletességgel írja le az anatómiai, patológiai, diagnosztikai eljárásokat és a különböző betegségek kezelését, a szív és keringési rendszerek funkcióit.

   Csaraka

   Az ájurvéda nyolc fő orvosi szakterületet különít el: Shailya Chikitsa (műtét), Shaalakya

   ...
  • Mire a monszun Keralába érkezik, az üdülőhelyek és ájurvéda központok már mind készen állnak megfiatalító és gyógyító csomagterveikkel. Szakértők szerint az esős évszak különösen alkalmas az ájurvédikus kezeléshez.

   Kerala

   Bár az ájurvéda sok száz vagy ezer éve jelen van Indiában, csak az elmúlt néhány évben vált ilyen fontossá a keralai turizmus számára, különösen június és augusztus között.

   Ájurvéda specialisták szerint az esős évszak a legalkalmasabb idő a kezeléshez, mert a levegő pormentes és hűvös, maximálisan

   ...