ahimszá

 • A megértés nélküli, száraz dogmákon alapuló világnézet a szeretettel ellentétes. Szeretet nem létezhet szabadság nélkül. A vallási fanatizmus éppen ezt a szabadságot veszi el az embertől. A szeretet mindkét fél részéről szabadságot igényel. Követelni, parancsolni nem lehet. A szűklátókörű fanatizmus velejárói a mások alábecsülése, felsőbbrendűségérzés, végül pedig a tőlünk eltérők leigázására, kiirtására történő törekvés. Mutatunk egy indiai tanmesét, mely érzékletesen megfogalmazza a vallási fanatizmus lényegét. 

  vallási fanatizmus indiai tanmese

  A fanatizmusban szűklátókörű módon,

  ...
 • Az utóbbi évek legnagyobb politikai kihívása kétségkívül a migránsválság. A probléma valóban megosztja a társadalmat. Pro és kontra érvek röpködnek ide-oda. A helyes megoldást keresve lássuk, milyen megoldást kínálnak az indiai spirituális tanítások?

  Politikai kérdések - spirituális megoldások

  Tipp: Spirituális programok

   

  Ma már mindenki számára ismert az ökológiai lábnyom fogalma. Az ökológiai lábnyom csökkentése kapcsán környezetvédelem, ilyen-olyan ipari beruházás, kapcsolódó innováció jut eszünkbe.

   

  Ökológiai lábnyom csökkentése Föld napja alkalmából

  Ijesztésképpen szó esik üvegházhatásról és globális felmelegedésről is. Megoldásként mindig valami világméretű befektetést tár elénk az üzleti világ, vagy ki tudja, ki. Mintha csak nem volna kihatással az egyén életmódja a világra. Ó, igen.

  Ekkor jön képbe a bicikli és kerékpárút biznisz, az

  ...
 • A japán történelem tanulmányozása során sok meglepő adatra bukkanunk. Az ősi hagyomány a japán vallást, vagyis a shinto vallást és Buddha tanításait követte. Ezért a japán kultúra szerves része volt az erőszakmentesség.

  A japán történelem etikája

  Így a vegetáriánus étkezés kultúrája olyan mélyen gyökerezett, hogy kitaszította azokat, akik ezt megszegték. Így került a burakumin osztály a

  ...
 • A BBS News friss hírei között olvashattuk, hogy a nyugat-indiai Goa állam hadat üzent a páváknak, kártékonnyá akarják nyilvánítani. Felmerül a kérdés: Itt tartunk?

  páva

   Ez a problémamegoldó képessége az embernek a 21. században? A

  ...
 • A Hinduizm Today magazin szerkesztői Shiva Bajpai (Kaliforniai Állami Egyetem) történelemprofesszorral együttműködve dolgozzák ki azt a remek dokumentumfilmet, mely India történetének autentikus bemutatását tűzte ki céljául. Az elmúlt évben az ismeretterjesztő film első, nem egészen fél órás része készült el, mely jól használható az iskolák oktatási programjában is.

  indiai dokumentumfilm

  Az Indus-völgyi civilizációval kezdődik, majd a Védák, a Rámájana, a Mahábhárata és a Bhagavad-gítá rövid ismertetése következik, ezután a hindu társadalomról hallhatunk.

  A tudomány korai

  ...
 • A kaliforniai Santa Barbarában nemrégiben a következő kérdést tették fel a szakemberek: Mi okból mond le valaki a húsevésről? Miért dönt valaki a vegetáriánus táplálkozás mellett? Tipp: Vegetáriánus étrend összeállítása c. cikkünk is érdekelhet.

  Miért dönt valaki a vegetáriánus táplálkozás mellett

  A hiánypótló kutatás szerint a válasz hasonló Minneapolisban és Mumbaiban is. A vegetáriánusok Indiában és Nyugaton egyaránt mélyen átérzett etikai megfontolások alapján döntenek így.

  ...
 • A húspiac helyzetét, hasonlóan más gazdasági ágazatokhoz, a kereslet és a kínálat viszonya határozza meg. A keresletet többek között a népességnövekedés és a jövedelmek befolyásolják. Lássuk, mi a helyzet az állatmészárlás és a tudatos táplálkozás terén. Miután korábbi cikkünkben már olvashatók voltak a legfontosabb vegetáriánus táplálkozás melletti érvek, most nézzük meg, mi a helyzet a húsfogyaztással. Milyen hát a húsfogyasztás a világban?

   Húsfogyasztás a világon állatbarát

  Srinivasa Ramanujan Srinivasa Ramanujan (ejtsd: Srínivásza Rámánudzsan, 1887–1920) 20. századi indiai matematikus. Magasabb tanulmányok folytatása nélkül jelentős felfedezéseket tett a matematikában. Zseninek tartották, aki főleg a matematikai analízis és kombinatórikus számelmélet területén alkotott.

  Nagyon

  ...
 • Az Indiát megjártak közül ki ne botlott volna bele utcai szent tehén gulyába? Olykor a leglehetetlenebb helyeken kószáló tehén, vagy a sokmilliós Delhi forgatag egyik útkereszteződésének kellős közepén jóízűen kérődző jószág mosolyogtatja meg a nyugati utazót. Máskor pedig, letisztult tekintettel, a nem kis mennyiségű benzingőzt kipöfögő járműveket szemléli a szent tehén. Nézzük, mi a helyzet ma a szent tehenekkel Indiában?

  Leveles Zoltán írása

   

  Indiai szent tehén

  ...
 • "Ételed legyen orvosságod!" Sok bölcsesség rejlik Hippokratész eme mondatában. Mint tudjunk, testünk, lelkünk egészsége szorosan összefügg táplálkozásunkkal. Püthagorasz, Szókratész, Platón, Leonardo Da Vinci és még sok más híres filozófus, művész tartotta összeegyeztethetetlennek a húsevést a helyes táplálkozással.

  Dr. Kéri Zsuzsanna tanulmánya

  termeszetes eletmod gyogyszer nelkul

  A vegetáriánus szó a latin vegetus szóból származik, melynek jelentése "egész, friss, élettel teli". A szó tehát egy

  ...
 • Az ENSZ Közgyűlése 2007 május végén Mahatma Gandhi születésnapját, október 2-t az Erőszakmentesség Világnapjává nyilvánította. Ez a nap egyben a Háztáji Állatok Világnapja is. Ezen a napon számos külföldi állatvédő és vegetariánus szervezet emlékezik meg a gazdasági állatokról. Elég-e ennyit tennünk? Talán nem is volt tudatos e két emléknapot egybekovácsoló, milyen fontos, a mindennapi életünk alapjait képviselő dologra hívta fel ezzel a figyelmet. Vagy kellene, hogy felhívja.

   

  Gandhi

  ...
 • Henry David Thoreau amerikai transzcendentalista, költő és filozófus. A spirituális India megszállott rajongója. Vegetáriánus

  2017-ben ünnepeljük Henry David Thoreau születésének 200. évfordulóját. Thoreau közismert a természetszeretetéről, a jógához való vonzódásáról, az indiai kultúra és a Védák iránti rendkívüli érdeklődéséről egyaránt. Vagy arról, hogy Mahátma Gandhi is olvasta Thoreau Polgári engedetlenség című munkáját.
  Thoreau ismerte, olvasta a Rg-védát, a Visnu-puránát, tanulmányozta az Upanisad-irodalmat és a Bhagavad-gítát. Egy-egy példány 1855-től

  ...
 • A Piramis Spirituális Társaság új kampányt indított, amelynek az a célja, hogy a nyugati befolyás alá került hinduk ismét vegetáriánus módon étkezzenek. A nagygyűlést a társaság alapítója, Szubhás Patri vezette, és a résztvevők a Sakaraharam-Amrtaharam valamint Mámszaharam- Pápaharam jelszavakat hangoztatták. A társaság elnöke, Laksman Rao arról beszélt, hogy a legtöbb betegség oka a helytelen táplálkozás.

  ahimszá

   

  Valamennyi nagy vallás az erőszaknélküliséget és az állatok védelmét tanítja. Aztán Bernard Shaw-t idézte:

  „A

  ...